Met de kat naar de dierenarts: hoe kalmeert u een gestreste kat?

Gestreste kat: met de kat naar de dierenarts. Bron: Flickr: FrankieleonVeel katten vinden het vreselijk om in een reismand te zitten. En een bezoek aan de dierenarts is zo mogelijk nog erger. Toch is het soms nodig om uw kat te vervoeren. Omdat hij ziek is, of een vaccinatie nodig heeft. Hoe voorkomt u dan dat u met een gestreste kat op pad moet? En als uw kat bang is, hoe kunt u hem dan het beste kalmeren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Allereerst: waarom vinden katten de reismand en de dierenarts zo vervelend?

Katten willen niet tegen hun zin opgepakt worden. Als ze vervolgens in een nauwe, onbekende kattenmand worden geduwd, dan ervaren zij dat als zeer bedreigend. Zeker als ze dan ook nog getrakteerd worden op een akelige autoreis. Want die auto is vervelend: hij maakt lawaai, hij ruikt gek en hij wiebelt. Sommige katten worden autorij-ziek.

En dan de dierenarts: een voor hun onbekende omgeving waar het wéér anders ruikt. Bovendien zijn daar soms andere dieren aanwezig. Dat weten katten over het algemeen niet te waarderen. Als ze dan ook nog eens worden onderworpen aan een onderzoek, dan kunt u zich vast wel voorstellen waarom katten stress ervaren wanneer ze naar de dierenarts moeten.

Hoe voorkomt u dat u met een gestreste kat naar de dierenarts moet?

Met de volgende tips zal uw kat zo min mogelijk stress ervaren tijdens (en voorafgaand) aan een dierenartsbezoek.

Tip 1: investeer in een goede kattenmand

Een goede kattenmand is gemaakt van kunststof. Daardoor is hij goed schoon te maken. De mand is bovendien groot genoeg voor de kat, zodat uw dier comfortabel in de mand kan zitten.

Wij adviseren een zogenaamde bovenlader: een kattenmand waar het deurtje bovenin zit. Zo krijgt u uw kat er het gemakkelijkst in. Het liefst kan de bovenkant van de mand er ook af. Op die manier kan uw kat tijdens de behandeling gewoon in het onderste deel van de mand blijven zitten. Dat is rustiger voor hem.

Hebt u een kattenmand met een deurtje aan de zijkant? Zet de mand dan rechtop als u uw kat erin zet, dat is het gemakkelijkste. Kantel hem daarna weer voorzichtig horizontaal.

Tip 2: laat uw kat van tevoren aan de mand wennen.

Wanneer u een uur voor de afspraak de mand van zolder haalt, is de kans klein dat uw kat er vrijwillig in gaat zitten. Er zijn een aantal manieren om uw dier aan een reismand te laten wennen. Wij hebben daar een apart artikel over geschreven.

Tip 3: laat uw kat wennen aan aanrakingen

De meeste katten vinden het heerlijk om aangehaald te worden. Doe dat dan ook! Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden.

Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen. Zo raakt hij minder gestrest wanneer onze dierenarts die handelingen in de kliniek uitvoert.

Tip 4: laat uw kat wennen aan de auto

Als u ruim van tevoren een afspraak bij ons maakt, hebt u mooi de tijd om uw kat aan de auto te laten wennen. Zoals we al zeiden: een auto maakt lawaai, ruikt gek en beweegt. Allemaal redenen om de tijd te nemen om uw dier te laten wennen. Zo hoeft u op de dag van de afspraak niet met een gestreste kat de weg op.

Zet uw kat in zijn mand in de auto. Doe eventueel het deurtje open, zodat hij de auto kan verkennen. Als hij weer in het mandje zit, beloont u hem met iets lekkers en neemt u hem weer mee naar binnen. Een volgende keer zet u de mand in de auto en start u de motor. U gaat nog niet rijden, u went u kat nu alleen aan het geluid en de geuren. Ook nu beloont u uw dier weer. Ten slotte gaat u met uw kat rijden. Zet de mand in de gordel en zorg ervoor dat hij stevig staat. Zo wordt de mand niet van links naar rechts geslingerd en zo wordt uw kat niet misselijk. Rij rustig, rem niet te abrupt en trek niet te snel op. En als u weer thuis bent, geeft u uw kat weer iets lekkers en een knuffel.

Is uw kat toch bang in de auto? Besteedt daar dan niet teveel aandacht aan. Dat lijkt vreemd: u wilt uw dier ten slotte troosten. Maar een kat legt dat uit als een bevestiging: ‘Je hebt gelijk, dit is bedreigend’. Hij zal dus alleen maar banger worden.

Neemt u uw kat mee op de fiets? Zorg dan dat de mand stevig achterop staat en rij rustig. Net als met de auto is het belangrijk dat uw kat went aan het reizen per fiets. Begin dus op tijd met oefenen.

Tip 5: laat uw kat wennen bij de dierenarts

U hebt het ons al vaker horen zeggen: laat uw kat wennen aan nieuwe situaties. Aan de mand, aan de auto of fiets en ja, ook aan de dierenarts.

Maak een afspraak en kom gewoon eens langs met uw dier. Zo raakt hij bekend met de nieuwe geuren, de dierenarts en de assistentes. Ook went hij aan de aanwezigheid van andere klanten en dieren. Wanneer u op een wenafspraak komt, brengen wij geen kosten in rekening.

Bij de dierenarts met een gestreste kat

Wij werken op afspraak. Dat betekent dat de wachtruimte bij ons (bijna) nooit overvol is. Dat scheelt wanneer u met een kat op consult komt.

Als u vanaf de parkeerplaats naar de deur loopt, zorg er dan voor dat de mand niet tegen uw benen aan botst!

Tip 6: wacht buiten of maak een afspraak op een rustig moment

Is uw kat heel erg bang? Dan kunt u overwegen om met z’n tweeën te komen. De een neemt plaats in de wachtruimte, de ander wacht met de kat in de auto tot de dierenarts u binnenroept. Zo beperkt u de tijd dat uw kat binnen is tot een minimum.

U kunt ook van tevoren aangeven dat uw kat erg bang is. Wij zoeken dan naar een plekje in de agenda waarop het rustig is. Op die manier zijn er geen, of bijna geen andere dieren die voor stress kunnen zorgen.

Tip 7: zet uw kat hoog neer, met een doek over hem heen

Als u binnenkomt, zet uw kat dan in zijn mandje op de bank. Katten vinden het prettig om wat hoger te zitten. Zo houden ze goed overzicht.

Hang niet teveel met uw hoofd boven de mand. Natuurlijk wilt u zien of uw kat in orde is. Maar direct oogcontact vinden katten erg bedreigend. U kunt hem beter rustig laten zitten.

Om dezelfde reden is het verstandig om uw kat niet recht tegenover een andere kat of hond neer te zetten.
Een gestreste kat wil zich verstoppen. U kunt hem daarbij helpen door een doek over de mand heen te leggen. Liefst zijn eigen dekentje, dan heeft hij zijn eigen geur om zich heen.

Tip 8: help mee bij het onderzoek

Wij vragen katteneigenaren vaak of zij hun dier zelf willen vasthouden. U kat kent u. Hij zal rustiger blijven als u hem vasthoudt. Mocht hij in paniek raken, dan zal een van onze assistentes het van u overnemen om te voorkomen dat uw kat zichzelf, of u, verwondt.

Weer thuis

Gelukkig, u hebt uw dierenartsenbezoek met een gestreste kat overleeft. Maar nu bent u er nog niet! Als u meerdere katten in huis hebt, dan kunnen zij agressief reageren op de kat die u mee had. Die kat ruikt nu immers anders en daar zijn katten heel gevoelig voor.

Voordat u uw kat bij de andere dieren in de buurt laat, doet u er goed aan om hem even in zijn eigen kleedje te wikkelen. Op die manier wrijft u hem weer in met zijn eigen geur, zodat de thuisblijvers hem herkennen.

Vergeet bovendien niet uw kat bij thuiskomst te verwennen. Met brokjes, een snoepje of, als hij nog niet kan of wil eten, met een grote knuffel.

Hoe kunt u een gestreste kat kalmeren?

Tot nu toe hebben we het gehad over het voorkomen van stress bij uw kat. Maar wat als uw kat al gestrest is?

Tip 9: blijf rustig

Zorg er dan voor dat u zelf rustig blijft. Als u onrustig wordt, vergroot u de stress bij uw kat alleen maar. Blijft u rustig, dan zal uw kat kalmeren. Praat dus zachtjes tegen hem. En maak geen ‘sjjt-geluiden’. Wij ervaren die als rustgevend, maar katten denken dat we blazen. En dat is een teken van angst.

Tip 10: Feliway

U kunt de kattenmand overigens ook insprayen met Feliway. Dat middel is verkrijgbaar bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken.

Feliway is een feromoonspray. Dat betekent dat er een geur wordt vrijgegeven die u niet ruikt, maar die angst en stress verlagend werkt voor uw kat. Spray de mand een kwartier voor uw kat erin moet in, dan heeft de spray de tijd om zijn werk te doen. Zo kunt u uw kat kalmeren en hoeft u niet met een gestreste kat naar de dierenarts.

Tip 11: houd ons op de hoogte

Lukt het echt niet om uw kat te vangen en in een kattenmand te krijgen? Bel ons dan. Samen kunnen we kijken of we de afspraak iets kunnen verzetten, zodat u meer tijd hebt om uw dier te vangen.

Reacties zijn uitgeschakeld.