Gebitsreiniging hond: het belang van sterke tanden

Wanneer gebitsreiniging hond belangrijk isGebitsreiniging hond, Dierenkliniek Ittersum Zwolle-Zuid

Merkt u dat uw hond:

 • • Een slechte adem heeft?
  • Bruine aanslag heeft op zijn of haar tanden?
  • Minder eet en met name droge brokjes laat staan?
  • Anders gedrag vertoont, bijvoorbeeld afstandelijker is?

Dan kan het dat uw hond gebitsproblemen heeft. Maak een afspraak voor een controle en eventueel een behandeling.

Maak een afspraak met Dierenkliniek Ittersum Zwolle-Zuid

Waarom een slecht gebit akelige gevolgen kan hebben

Wanneer een dier eet, blijft er een onzichtbaar laagje achter op zijn tanden. Net als bij mensen. Dit laagje noemen we tandplak, en het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Tandplak is goed te verwijderen, daarom poetsen mensen ook dagelijks hun tanden. Maar bij honden vergeten we dat nogal eens.

Als tandplak niet (goed) weggepoetst wordt, verandert het in tandsteen. Het gevolg: ontstoken tandvlees en gaatjes. Dat is erg pijnlijk, maar uw hond zal dit niet snel laten zien. Vaak komt u er pas achter als uw dier tanden verliest, uit zijn bek gaat ruiken of minder gaat eten.

Maar wist u dat zoiets simpels als een slecht gebit zelfs tot ontstekingen aan belangrijke organen kan leiden? Rotte tanden zijn daarom niet zo onschuldig als het misschien lijkt.

Zelf gebitsreiniging hond doen

Als er nog geen tandsteen is, kunt u zelf de tanden van uw hond poetsen. Hiervoor gebruikt u uw vinger of een speciaal borsteltje, en een hondentandpasta. Het vergt even wat oefening, zowel voor uzelf als voor uw hond, maar als uw huisdier er eenmaal aan gewend is, houdt u zijn of haar gebit eenvoudig in goede conditie.

Wilt u leren hoe u de tanden van uw hond poetst? Download dan de praktische handleiding die Royal Canin heeft samengesteld. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen als u vragen hebt of samen wilt oefenen.

Als uw hond al wel tandsteen heeft, of één van de symptomen heeft die we hierboven noemden, kom dan lang voor een gebitscontrole. Dan kunnen wij vaststellen of een behandeling nodig is.

Gebitsreiniging door de dierenarts

Apparatuur in gebruik tijdens gebitsreiniging hondDe dierenarts zal uw dier grondig nakijken. Als een behandeling inderdaad nodig is, wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt.

Voorafgaand aan de gebitsreiniging van uw hond, onderzoeken wij hem (of haar). Zo weten we dat zijn conditie goed genoeg is om onder narcose te gaan. Uiteraard houden we rekening met eventuele bekende problemen van uw huisdier.

Daarna brengen wij uw hond in slaap en starten we met de gebitsreiniging. We maken de tanden schoon, polijsten ze en trekken eventuele rotte tanden en kiezen. Indien nodig maken we vooraf een röntgenfoto om de status van het gebit te kunnen bepalen.

De duur van de gebitsreiniging van een hond hangt af van de conditie van het gebit. Als er alleen wat tandplak verwijderd moet worden, zijn we snel klaar, soms al binnen een half uur. Maar als we tanden of kiezen moeten trekken, zijn we langer bezig. Soms tot wel twee uur. Na afloop leggen we uw dier op een warme deken in onze opname. Wanneer hij weer helemaal wakker is, kunt u hem ophalen.

Kosten gebitsreiniging hond

Net als bij zoveel behandelingen zijn ook de kosten voor gebitsreiniging van de hond niet standaard te bepalen. De kosten zijn afhankelijk van de status van het gebit. De reiniging van een gezond gebit zal goedkoper zijn dan een behandeling van een dier met rotte kiezen of veel tandsteen.

De onderdelen waarop kosten gebitsreiniging hond gebaseerd zijn:

 • Onderzoek voorafgaand aan de behandeling
 • Narcosemiddelen en pijnstilling
 • Gebruikte materialen
 • Gebitsreiniging
 • Trekken van de tanden zelf (dit kost veel tijd)
 • Eventuele röntgenfoto’s

We geven vooraf een inschatting van de kosten. Mochten het gebit er slechter aan toe zijn dan gedacht, dan kunnen de kosten hoger uitvallen en overleggen we met u.

Maak een afspraak om het gebit van uw hond te laten controleren. U bespaart uw dier er veel pijn en ongemak mee!

Maak een afspraak met Dierenkliniek Ittersum Zwolle-Zuid

Reacties zijn uitgeschakeld.