Hoe krijgt u uw kat in een reismand?

Hoe krijgt u uw kat in een reismand? Bron Flickr: Rob Marquardt Kent u dat: u hebt een afspraak gemaakt bij de dierenarts, maar u krijgt uw kat met geen mogelijkheid in de reismand! Waarom hebben katten daar vaak zo’n hekel aan? En hoe krijgt u uw kat in een reismand?

Waarom een kat liever niet in een reismand zit

Kunt u zich voorstellen dat u ineens wordt opgetild en in een heel klein hokje wordt geduwd? U weet niet wat er gebeurt, het ruikt vreemd in de reismand. Bovendien zit u niet lekker, want er ligt een dekentje tegen de achterkant van het kooitje. Daardoor hebt u nóg minder ruimte.

Weinig mensen zullen dit een prettige ervaring vinden. En uw katten zijn het daar roerend mee eens!

Zo krijgt u uw kat in een reismand

Tip 1. laat uw kat van tevoren aan de mand wennen

De kans is vrij klein dat uw kat in een reismand gaat zitten, als u hem een uur voor de afspraak van zolder haalt. Geef hem de tijd om te wennen.

Maak de reismand eerst goed schoon, bijvoorbeeld met soda of Biotex. Zo verwijdert u nare geurtjes, zoals angstzweet.

Zet de mand een aantal dagen voor de afspraak in de hoek van de kamer. Haal de bovenkant eraf en leg er iets zachts in, zodat uw kat de mand ziet als een lekker plekje om te liggen. Leg er elke dag iets lekkers in, bijvoorbeeld wat brokjes, of kattensnoepjes. Als uw kat comfortabel ligt, zet dan voorzichtig de bovenkant van de mand erop. Laat hem de volgende dagen lekker in het mandje liggen met de bovenkant erop. Nog een paar dagen later doet u af en toe het deurtje dicht.

Hebt u geen ‘bovenlader’, maar een mand met het deurtje aan de zijkant? Overweeg dan om een dekentje over de mand heen te leggen. Zo ziet die er wellicht wat minder herkenbaar uit voor uw kat.

Tip 2. gebruik een lampje om de kat in de reismand te lokken

Iets lekkers neerleggen werkt voor veel katten. Maar laat uw kat zich niet verleiden om in de reismand te gaan zitten? Daag hem dan uit met een laserlampje of een zaklamp. Spelenderwijs kunt u uw kat in de reismand lokken.

Tip 3. leg een krant in de reismand, niet een dekentje.

Zoals we hierboven al beschreven, neemt een deken in een reismand vaak onnodig veel ruimte in. De kans is namelijk groot dat uw kat er niet op zit, maar hem aan de kant duwt als u hem in de mand zet. Het gevolg is dat de deken in de weg zit.

Als u naar ons toegaat, raden wij u daarom aan om een krant in de reismand te leggen. Soms worden dieren ziek van stress of wagenziekte. Katten kunnen dan gaan overgeven of poepen. Met de krant vangt u dat op en hoeft uw dier niet in (te lang) in zijn eigen viezigheid te zitten.

Tip 4. pak hem voorzichtig op en overval hem niet in zijn slaap.

Hebt u uw kat met brokjes willen lokken, maar trapte hij er niet in? Liet hij zich met een lampje ook niet overhalen? Dan zit er niets anders op dan hem te vangen.

Pak hem niet op terwijl hij lekker ligt te slapen. Uw kat zal zich een hoedje schrikken en mogelijk om zich heen slaan. Pak hem ook niet in zijn nekvel. Til hem voorzichtig op onder zijn ‘oksels’ en ondersteun eventueel zijn pootjes.

Zet uw kat met zijn achterpoten het eerst in de mand. Op die manier kan hij zich minder schrap zetten. Als uw kat zich heel erg verzet, dan kunt u overwegen om een handdoek over zijn koppie te leggen en hem daarna in de mand te zetten.

Leg eventueel een dekentje over de mand. Dan is het in de reismand wat donkerder. Uw kat voelt zich dan wat veiliger.

Met u kat naar de dierenarts

En nu? Nu zit uw kat in een reismand en kunt u op weg. Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw dier zo min mogelijk stress ervaart tijdens het bezoek aan onze kliniek? In dit artikel hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

Reacties zijn uitgeschakeld.