Vuurwerkangst bij dieren

VuurwerkangstHoe helpt u uw hond of kat van zijn vuurwerkangst af?

Sommige honden en katten zijn doodsbang voor voorwerk. Deze angst wordt vaak verergerd door troostende woorden en aandacht. U wilt uw dier daarmee helpen, maar bevestigt en beloont zo onbedoeld het gedrag.

Wat u dan wel kun doen? Dat we vertellen we hieronder.

Gedragstherapie bij vuurwerkangst

Allereerst dit: is uw dier alleen bang met oud & nieuw? Ligt hij bijvoorbeeld wat hijgerig in zijn mand, of kruipt hij onder de tafel of de trap? Dan is therapie niet nodig: het is niet erg om 1 keer per jaar even bang te zijn. Het gedrag moet alleen niet verergeren.

Is uw dier ook in aanloop naar de feestdagen bang voor knallen en siervuurwerk? Overweeg dan om hem of haar te trainen. Dat is de meest succesvolle manier om vuurwerkangst te verminderen. Een training kost tijd en moeite, maar uw hond of kat wordt er in de decembermaand echt rustiger van.

U kunt uw hond of kat trainen door middel van:

Een vuurwerk-CD

U laat uw dier wennen aan vuurwerk- en onweersgeluiden met de vuurwerk-CD ‘Help, ik ben bang voor onbekende geluiden’. Deze CD is bij ons aan de balie te koop is voor € 16,35.

Begin er op tijd mee – in ieder geval vóór december. Een leerproces heeft namelijk pas resultaat als de training een aantal keer herhaald wordt.

Als uw dier erg bang is, kunnen we de CD-therapie combineren met tabletten die de angst verlagen. Zo leert de hond of kat makkelijker.

Feromonen

Er bestaat een verdamper met kalmerende werking. Deze D.A.P. verdamper steekt u in het stopcontact. Hij bevat kalmerende geurstoffen (feromonen) die normaal door de moederhond worden afgegeven om de pups op hun gemak te stellen.

Voor katten is een soortgelijke verdamper beschikbaar: Feliway.

Mensen kunnen deze geuren niet ruiken, maar dieren wel. Door de kalmerende geur zal uw hond of kat minder heftig reageren op prikkels van buitenaf.

Ook voor de verdampers geldt dat u er op tijd mee moet beginnen. Minimaal 1 week, maar het liefst 2 tot 3 weken voor oud en nieuw. De verdamper blijft ongeveer een maand werkzaam, daarna zijn navullingen te koop.

Medicijnen bij vuurwerkangst: honden

U kunt eventueel ook medicijnen geven om de angst voor vuurwerk te verminderen. Wij adviseren Clomicalm (een Prozac-achtig tabletje) of Pexion.

Clomicalm – 1 maand van tevoren mee beginnen

Begin minimaal een maand voor oud & nieuw met Clomicalm. Van deze tabletten wordt uw dier wordt er niet suf. Clomicalm is uitstekend te combineren met de D.A.P. verdamper.

Pexion – 2 dagen van tevoren mee beginnen

Pexion schrijven we vooral voor aan grote honden. Het is een epilepsiemedicijn, maar het helpt ook tegen angst voor harde geluiden. U start 2 dagen voor oud & nieuw met deze tabletten.

Let op: Van Pexion kan uw hond suf worden. Geef het daarom 24 uur om uit te werken. Pas daarna mag uw hond weer los.

Wilt u alleen medicatie geven op de avond zelf?

Dan adviseren wij Sileo. Sileo is alleen verkrijgbaar op recept en niet geschikt voor katten.

U gebruikt het zodra u merkt dat uw hond bang wordt, of zodra u vuurwerk hoort. Dan spuit u de gel in de wang van uw hond. Na 15 tot 30 minuten wordt hij minder bang. Uw hond kan hier wel suf van worden.

Sileo werkt 2 tot 3 uur en kan 5 keer achter elkaar gegeven worden, met tussenpozen van 2 uur.

Let op: Geef Sileo 24 uur om uit te werken. Pas daarna mag de hond weer los.

Medicijnen voor vuurwerkangst: katten

Is uw kat bang? Leg hem dan op een donkere plek, waar hij de flitsen niet kan zien en de knallen minder goed kan horen. Vaak helpt dit al om de angst te verminderen.

Alprazolam

Katten die dan nog bang zijn, kunt u een tabletje Alprazolam geven. Dit middel werkt na 15 tot 30 minuten. U mag het 1 tot 3 keer per 24 uur geven.

Let op:

  • Als uw dier een gezondheidsprobleem heeft, dan is het medicijn misschien niet geschikt voor hem. Overleg daarom altijd met uw dierenarts voordat u het tabletje geeft.
  • Geef Alprazolam 24 uur om uit te werken. Pas daarna mag uw kat weer naar buiten.

Kiest u voor therapie of medicatie?

Onze voorkeur gaat naar gedragstherapie, zoals de vuurwerk-cd en de verdampers. Wij zien medicijnen als een noodoplossing voor oud en nieuw.

Waar u ook voor kiest, laat u altijd goed informeren over de behandeling van vuurwerkangst bij uw hond of kat. Als u vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Wij wensen u een gelukkig en stressvrij oud en nieuw!

Reacties zijn uitgeschakeld.