Vuurwerkangst bij dieren

VuurwerkangstHoe helpt u uw hond of kat van zijn vuurwerkangst af?

Geen enkele hond of kat vindt vuurwerk leuk. Maar sommige dieren zijn er echt doodsbang voor. Deze angst wordt vaak verergerd door (goed bedoelde) troostende woorden of aandacht. Hierdoor wordt uw huisdier bevestigd én beloond voor zijn angstige gedrag. Zo wordt zijn angst steeds groter.

Om uw hond of kat rustiger te krijgen, kunt u gedragstherapie toepassen of medicijnen geven. Hieronder vindt u meer informatie over beide opties.

Gedragstherapie bij vuurwerkangst

Training is de beste en meest succesvolle manier om uw hond of kat van zijn vuurwerkangst af te helpen. Dit vergt tijd en moeite, maar zorgt wel voor een rustige en stabiele hond.

Is uw dier alleen bang tijdens vuurwerk? Ligt hij wat hijgerig in z’n mand, of kruipt hij onder de tafel of trap? Dan kunt u overwegen om geen therapie toe te passen. Het is voor de hond of kat niet erg om 1 keer per jaar even bang te zijn. Het gedrag moet alleen niet verergeren.

U kunt uw huisdier trainen door middel van:

  • Een vuurwerk-CD

Met de vuurwerk-CD “Help, ik ben bang voor onbekende geluiden” laat u uw dier wennen aan vuurwerk- en onweersgeluiden. Deze CD is bij ons aan de balie te koop is voor € 9,90.

Bij erge vuurwerkangst kan de CD-therapie ondersteund worden met tabletten die de angst verlagen. Zo leert uw huisdier gemakkelijker. Er moet wel op tijd mee begonnen worden, in ieder geval voor december. Een leerproces heeft namelijk pas resultaat als de training een paar keer herhaald wordt.

  • Feromonen

Voor honden bestaat een verdamper met kalmerende werking. Deze D.A.P. verdamper steekt u in het stopcontact. Hij bevat kalmerende geurstoffen (feromonen) die normaal door de moederhond worden afgegeven om de pups op hun gemak te stellen.

Voor katten is een soortgelijke verdamper beschikbaar: Feliway.

Mensen kunnen deze geuren niet ruiken, maar dieren wel. Door de kalmerende geur zal uw hond of kat minder heftig reageren op prikkels van buitenaf.

Ook voor de verdampers geldt dat u er op tijd mee moet beginnen. Minimaal 1 week, maar het liefst 2 tot 3 weken voor het vuurwerk. De verdamper blijft ongeveer een maand werkzaam, daarna koopt u een navulling.

Medicijnen bij vuurwerkangst: honden

Het is mogelijk met medicatie de angst van uw hond te verminderen zonder dat hij suf wordt. Wij adviseren dan Telizen (een voederadditief) of Clomicalm (een Prozac-achtig tabletje).

U zult minimaal een maand voor oud & nieuw met deze medicatie moeten beginnen. Deze middelen zijn uitstekend te combineren met de D.A.P. verdamper.

Alleen op oudejaarsavond

Wilt u alleen medicatie geven op de avond zelf? Dan adviseren wij Sileo.

Sileo is alleen verkrijgbaar op recept en niet geschikt voor katten.

U gebruikt het middel zodra u merkt dat uw hond bang wordt, of zodra u vuurwerk hoort. Dan spuit u de gel in de wang van uw hond. Na 15 tot 30 minuten wordt uw dier minder bang. Uw hond kan hier suf van worden.

Het middel werkt 2 tot 3 uur en kan 5 keer achter elkaar gegeven worden, met tussenpozen van 2 uur.

Medicijnen voor vuurwerkangst: katten

Is uw kat bang? Leg hem dan op een donkere plek, waar hij de flitsen niet kan zien en waar de knallen minder goed te horen zijn. Vaak helpt dit al om de angst te verminderen.

Katten die dan nog bang zijn, kunt u een tabletje Alprazolam geven. Dit middel werkt na 15 tot 30 minuten. U mag het 1 tot 3 keer per 24 uur geven.

Let op:

  • Mocht uw dier een gezondheidsprobleem hebben, dan is het medicijn misschien niet geschikt voor hem. Overleg daarom altijd met uw dierenarts voordat u uw dier een medicijn geeft.
  • Alle medicijnen zijn pas na 24 uur uitgewerkt. Houd tot die tijd uw kat binnen, en uw hond aan de lijn!

Onze voorkeur gaat naar gedragstherapie, zoals de vuurwerk-cd en de verdampers. Wij zien Sileo en Alprazolam als noodoplossing voor oud en nieuw.

Laat u altijd goed informeren over de behandeling van vuurwerkangst bij uw hond!

Is uw dier bang voor vuurwerk en heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wij wensen u een gelukkig en stress-vrij oud en nieuw!

Reacties zijn uitgeschakeld.