Anaalklieren hond: wat moet je doen als ze ontstoken raken?

Ontstoken anaalklieren hond: hoe herkent u ze en wat kunt u doen? De anaalklieren van de hond liggen aan weerszijden van de anus, op ongeveer 5 en 7 uur. In die klieren wordt een sterk ruikende (en stinkende) pasta gemaakt, die de verre voorouders van de hond gebruikten om hun territorium af te bakenen.

Anaalklieren hond: hoe raken ze ontstoken?

Als een hond poept, dan drukt zijn ontlasting de anaalklieren leeg.

Maar als een hond hele zachte ontlasting heeft, dan wordt er mogelijk niet genoeg druk uitgeoefend op de anaalklieren. Deze worden dan onvoldoende geleegd.

Ook kan het zijn dat de anaalklierinhoud wat dikker is dan normaal, waardoor de uitgang wordt geblokkeerd en de anaalklier niet meer goed geleegd kan worden.

Als een anaalklier te vol raakt, kan hij scheuren. De vloeistof veroorzaakt dan een ontsteking. De pus en de anaalklier-pasta hoopt zich op in een zeer pijnlijke bult, net onder de anus. Deze bult kan ook knappen, waardoor alle rotzooi naar buiten komt.

Symptomen overvulde en ontstoken anaalklieren hond

Als de anaalklieren te vol worden, dan krijgt uw huisdier jeuk. Uw hond gaat steeds zitten of de hond schuurt met achterwerk over de grond, het zogenaamde sleetje rijden. Ook kan het zijn dat hij het gebied rond zijn anus gaat likken.

Wanneer de anaalklier gaat ontsteken en de ontsteking breekt door, dan kunt u dat goed ruiken. Bovendien ziet u onder de anus van uw hond een klein open wondje.

Behandeling ontstoken anaalklieren hond

Ziet u een wondje of een bult onder de anus van uw hond? En stinkt uw hond ook?
Wacht dit dan niet af en maak een afspraak met de dierenarts. Die kan de anaalklier controleren en indien nodig leegknijpen.

In geval van een ontsteking is het belangrijk dat u de wond schoon en open houdt. Hiervoor krijgt u een speciale zalf mee. Eventueel krijgt uw dier ook antibiotica voorgeschreven.

Zijn de anaalklieren van uw hond vaker ontstoken, dan kan besloten worden om:

  • De anaalklieren te spoelen.
  • De anaalklieren te verwijderen. Hier wordt echter alleen in uiterste noodzaak voor gekozen.

Zelf anaalklieren hond uitknijpen is niet verstandig

Ga niet zelf de anaalklieren van de hond uitknijpen. Dit kan de productie van de anaalkierpasta bevorderen. Bovendien kan een anaalklier hierdoor geïrriteerd raken, waardoor u een anaalklierontsteking juist kunt aanwakkeren.

Wat kan ik doen om ontstoken anaalklieren bij de hond te voorkomen?

Zorg voor vezelrijke voeding, zoals RD van Hill’s of Satiety van Royal Canin. Deze is bij ons te koop of te bestellen. De voeding zorgt ervoor dat de ontlasting niet te hard of te zacht wordt en de anaalklieren op een natuurlijke manier geleegd worden.

Meer informatie ontstoken anaalklieren hond? Maak een afspraak!

Wilt u advies over de voeding van uw hond? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag.

Neem contact op

Reacties zijn uitgeschakeld.