Ontstoken anaalklieren kat: hoe herkent u dit en wat kunt u doen?

Anaalklieren kat: voorkom een ontsteking of laat uw dier behandelen. Anaalklieren kat: uw huisdier had de kleine kliertjes vroeger nodig om zijn territorium af te bakenen. In de kliertjes wordt namelijk een stinkende bruine vloeistof aangemaakt, waarmee hij andere katten wegjoeg.

Als een kat bang is, stress heeft of om een andere reden opgewonden is, kan hij de vloeistof uit de anaalklieren laten lopen. Die geur is niet te missen, want het stinkt behoorlijk!

Anaalklieren kat: hoe raken ze ontstoken?

Wanneer een kat poept, drukt zijn ontlasting de anaalklieren leeg. Echter, soms gebeurt dit onvoldoende. Bijvoorbeeld als de kat last heeft van diarree of dunne ontlasting.

Het is ook mogelijk dat de vloeistof in de anaalklieren van uw kat te dik wordt, waardoor die niet meer goed naar buiten gedrukt kan worden.

In beide gevallen raakt de anaalklier te vol. Hij kan dan doorbreken. Als een anaalklier doorbreekt, dan verzamelt pus en anaalkliervloeistof zich in een bult onder de anus van uw kat. Die bult is erg pijnlijk. Wanneer de bult barst, komt alle rommel naar buiten.

Als u vermoedt dat uw kat last heeft van ontstoken anaalklieren, neem dan contact met ons op. Wij kunnen aan de telefoon bepalen of het noodzakelijk is dat u langskomt.

Anaalklieren kat ontstoken? Dit zijn de symptomen

De symptomen van een anaalklierontsteking bij de kat zijn:

  • Uw kat schuurt met achterwerk
  • Uw kat likt of bijt het gebied rond de anus
  • Er ontstaat een dikke bult bij de anus, die pijn doet als u er op drukt
  • U ziet een kleine wondje bij de anus waar pus en vloeistof uit loopt die stinkt.

Een ontstoken anaalklier gaat niet vanzelf over. De dierenarts zal de klier moeten uitknijpen of zelfs spoelen. In sommige gevallen zal hij antibiotica meegeven om de infectie tegen te gaan.

Krijgt uw kat antibiotica mee? Maak dan altijd de kuur af! Veel mensen verzuimen dit. Het resultaat is dat bacteriën resistent worden voor de antibiotica en de kuur dus niet meer werkt. Met alle gevolgen van dien.

Anaalklieren kat: hoe u een ontsteking kunt voorkomen

Zoals we hierboven als schreven, is één van de oorzaken van een anaalklierontsteking te dunne ontlasting van uw kat.

U kunt de ontlasting verbeteren door uw kat vezelrijke voeding te geven. Bijvoorbeeld Satiety van Royal Canin, of RD van Hill’s.

Anaalklieren kat: heeft u vragen? Bel gerust!

Schuurt uw kat met zijn achterwerk over de grond of vermoedt u om een andere reden dat uw kat een anaalklierontsteking heeft?

Neem contact op

Reacties zijn uitgeschakeld.