Baarmoederontsteking kat: symptomen en behandeling

baarmoederontsteking kat – foto van tambakoBaarmoederontsteking kat: deze pijnlijke en potentieel levensbedreigende aandoening komt voor bij katten die niet zijn gesteriliseerd.

Dit is een van de redenen dat wij katteneigenaren altijd aanraden om hun kat te laten steriliseren!

Hoe ontstaat baarmoederontsteking kat?

Een ongesteriliseerde kat maakt tijdens haar krolsheid of dracht een hormoon aan. Dat hormoon, progesteron, zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder verandert, waardoor een kat vatbaarder is voor baarmoederinfecties. Een baarmoederontsteking wordt ook wel een pyometra genoemd.

Wanneer een baarmoeder ontstoken raakt, wordt er pus gemaakt. Deze pus loopt bij een open baarmoederontsteking kat uit de vulva naar buiten. U ziet dan vieze vloeistof.

Echter, soms heeft een kat een gesloten baarmoederontsteking. In dit geval loopt de baarmoeder vol met pus, zonder dat die naar buiten komt. U zult begrijpen dat deze vorm van baarmoederontsteking bij katten moeilijker vast te stellen is, zeker door eigenaren.

De pus wordt veroorzaakt door bacteriën, die gifstoffen produceren waardoor uw kat in korte tijd erg ziek kan worden.

Baarmoederontsteking kat symptomen

Een kat met baarmoederontsteking herkent u aan de volgende symptomen:

  • Uw kat wil niet meer eten
  • Uw kat drinkt en plast meer
  • Uw kat lijkt slaperig of sloom
  • Uw kat kan overgeven of diarree hebben

Vermoedt u een baarmoederontsteking bij uw kat? Neem dan direct contact met ons op. ’s Avonds en in het weekend belt u de spoedlijn: 0900 776 33 32 (€ 0,60 per minuut).

Neem contact op

Baarmoederontsteking kat: de behandeling

Een kat met een baarmoederontsteking wordt bij Dierenkliniek Ittersum eerst gestabiliseerd met infuus en antibiotica.

Daarna wordt zij geopereerd: de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Dit is een ingrijpende operatie, maar hierdoor kan de ontsteking niet meer terugkomen. Uw kat zal bovendien snel opknappen.

Baarmoederontsteking kat symptomen en behandeling: wilt u meer weten? Neem contact op!

Wilt u meer weten over een pyometra bij katten? Wij geven u graag meer informatie, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Reacties zijn uitgeschakeld.