E. cuniculi konijn

E. cuniculi konijn - behandeling door Dierenkliniek Ittersum. Bron Flickr: Ketzirah Lesser & Art DrauglisE. cuniculi is een akelige parasiet, die onder bepaalde omstandigheden actief kan worden. Uw konijn kan er erg ziek van worden.

Heeft uw konijn de volgende symptomen?
• Een scheve kop, tollen
• Verslapte of verlamde achterpoten
• Urine lekken of veel drinken en plassen
• Verdikkingen van het oog
• Vermageren

Dan kan het zijn dat uw konijn e. cuniculi heeft. Neem direct contact met ons op, want een snelle behandeling vergroot de overlevingskans!

Neem contact op

E. cuniculi konijn: wat is het en hoe ontstaat de ziekte?

De volledige naam is Encephalitozoon cuniculi. Veel konijnen dragen deze parasiet bij zich. Ze hebben hem binnengekregen via de urine van een ander konijn, of via de baarmoeder van hun moeder.

De parasiet zorgt niet altijd voor problemen. Maar als uw konijn stress ervaart, bijvoorbeeld bij een verhuizing, een operatie of een vaccinatie, dan vermindert zijn weerstand. Dat is het moment waarop de parasiet actief kan worden.
U dier kan overigens bovenstaande symptomen krijgen, en daarna weer beter worden. Dat betekent niet dat de parasiet uit het lichaam is. Een paar maanden of weken later kan de ziekte weer opnieuw de kop opsteken.

Ec bij konijnen: hoe behandelen we de ziekte?

E. cuniculi is moeilijk vast te stellen bij een konijn. De sporen van de parasiet zijn niet altijd terug te vinden in de urine en bloedtests blijken niet zo betrouwbaar.

Omdat uw dier er heel ziek van kan worden, behandelen wij al bij een vermoeden van de ziekte. Als hij heel ziek is, nemen we hem op. In minder ernstige gevallen krijgt u medicijnen mee. Die kunt u uw konijn zelf toedienen.

Let op! Hygiënemaatregelen en behandeling van hokgenoten bij E. cuniculi konijn

Hebt u meerdere konijnen? Dan zult u ze allemaal moeten laten behandelen. Ook als ze geen symptomen hebben, want ec bij konijnen kan dodelijk zijn.

Zorg er daarnaast voor dat u het hok regelmatig schoonmaakt. De poep- en plasplaatsen dienen elke dag verschoond te worden.

Denkt u dat uw konijn E. cuniculi zou kunnen hebben? Maak dan een afspraak.

Maak een afspraak

Reacties zijn uitgeschakeld.