Konijn castreren

Konijn castreren bij Dierenkliniek Ittersum Zwolle-Zuid. Bron: Wikipedia CommonsOns advies: laat uw konijn castreren, want:
• Een gecastreerd konijn is minder agressief
• Dan zal hij niet meer in huis sproeien
• Dan kan hij geen kleintjes meer krijgen

Wilt u uw konijn laten castreren? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Maak een afspraak

 

Konijn castreren bij Dierenkliniek Ittersum

Preoperatief onderzoek en narcose

Een konijn castreren is geen grote of moeilijke ingreep. Toch onderzoeken wij uw konijn voordat hij onder narcose gaat. Zo weten we dat hij fit genoeg is om de behandeling te ondergaan. Als dat het geval is, krijgt hij via een mondkapje de gasnarcose toegediend.

Niet alle klinieken gebruiken narcose bij een castratie konijn. Wij doen dat wel: de gasnarcose is erg veilig en door hem onder narcose te brengen, heeft uw konijn minder last van stress.

Castratie konijn

We geven uw konijn pijnstilling voordat we met de operatie beginnen. Wanneer uw konijn slaapt, verdoven we de testikels. Daarna halen we via een sneetje in de huid de balletjes naar buiten. Deze worden zorgvuldig afgebonden, zodat er geen verbinding meer is met de buikholte. Zo is er geen risico op een darmprolaps (een verzakking waarbij de darm naar buiten komt).

De wond wordt niet gehecht. De reden hiervoor is dat veel konijnen aan de hechtingen gaan knagen. Hierdoor kan de wond gaan infecteren. Door niet te hechten, is er minder risico op infecties. Bovendien geneest de castratiewond snel. Wel moet het konijn na de castratie een paar dagen op schone handdoeken zitten.

Controleer of uw konijn eet

Zodra de castratie klaar is, zetten we de gasnarcose uit. Uw konijn is meestal binnen 5 minuten weer wakker en mag rustig verder bijkomen in een verwarmde opnamekooi. Voor de eerste dagen na de behandeling krijgt u pijnstilling mee.

Let erop dat uw konijn na zijn castratie gaat eten. Dat is enorm belangrijk, want als hij eet, werken ook zijn darmen. Bij konijnen moet het darmstelsel altijd in beweging blijven, anders wordt hij heel ziek.

Eet uw konijn enkele uren na de castratie nog niet?
Neem dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is 038 – 465 02 34.

Vragen over castratie konijn

U ziet het: een konijn castreren is een kleine ingreep die wij zorgvuldig uitvoeren. Uw dier is bij ons in goede handen. Heeft u vragen over de castratie van een konijn of wilt u uw konijn door ons laten castreren? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

 

Reacties zijn uitgeschakeld.