Konijnentanden laten slijpen

Konijnentanden: olifantentanden - Credit Uwe Gille, Wikipedia Commons

Konijnentanden groeien altijd door. Dat is maar goed ook, want doordat de tanden elkaar tijdens het eten raken, slijten ze snel. Maar soms zorgen doorgroeiende tanden en kiezen voor een probleem. Is dat het geval bij uw konijn? Maak dan een afspraak om ze te laten slijpen.

Maak een afspraak

 

 

Haakkiezen en olifantentanden: gebitsproblemen bij het konijn

Bij kiezen kunnen haken aan de zijkanten ontstaan. Deze haken prikken in de tong of in de wang. In het ergste geval ontstaat een brug over de tong, waardoor uw konijn niet meer kan eten. De kiezen van een konijn kan je aan de buitenzijde niet zien. Als een konijn stopt met eten, kan dat dus een aanwijzing zijn dat er iets mis is met zijn gebit. Neem in dat geval altijd contact met ons op.

Een ander probleem ontstaat wanneer het gebit niet mooi op elkaar staat en de voortanden niet afslijten. Dan ontstaan er olifantentanden: te lange konijnentanden. Omdat ze gewoon doorgroeien, kunnen olifantentanden enorme proporties aannemen. We hebben wel eens gezien dat ondertanden de neus ingroeiden, of in het gehemelte! Dit is natuurlijk erg pijnlijk en als het konijn niet meer kan eten, zal het verhongeren.

Gelukkig zijn haakkiezen en olifantentanden eenvoudig te behandelen.

Konijnentanden knippen: is dat een goed idee?

Vroeger werden lange voortanden geknipt. Dierenartsen deden dat soms al voor 5 gulden. Dat is goedkoop, maar voor het dier is tanden knippen helemaal niet prettig. Er komt namelijk veel druk op de tand te staan en dat doet pijn. Bovendien bestaat de kans dat de tand splijt of afbreekt. Dit zorgt voor scherpe randen die tong en lip kunnen beschadigen. En in het slechtste geval krijgt het konijn een abces.

Om kort te gaan: tanden knippen konijn is een slecht idee.

Waarom tanden slijpen konijn beter is

Het slijpen van voortanden is veel diervriendelijker. De druk op de tand is veel kleiner. Daarom is er geen kans op splijten of breken. Bovendien probeert de dierenarts de stand van konijnentanden te corrigeren tijdens het slijpen. Soms komen ze hierdoor weer recht boven elkaar te staan en kunnen ze weer op een natuurlijk manier afslijten.

Wij knippen geen konijnentanden meer: bij ons kunt u enkel terecht voor het slijpen van tanden.

Tanden slijpen gaat overigens zo snel, dat uw dier niet onder narcose hoeft. Hij voelt er niets van wanneer we met een slijptolletje de tand afsnijden. Ook niet wanneer we de tand daarna bijslijpen om de scherpe randjes eraf te halen.

Het lukt niet altijd om de afwijkende stand van de tanden met slijpen te verbeteren. In dat geval is het noodzakelijk dat u de tanden van uw konijn regelmatig laat slijpen. Wanneer dat voor u niet mogelijk is, dan kunnen we overwegen om de tanden te trekken. Het konijn kan gewoon eten zonder tanden. U zult het eten alleen in kleinere stukjes moeten snijden.

Haakkiezen slijpen bij Dierenkliniek Ittersum

Als uw dier haken op zijn kiezen heeft, dan gaan we als volgt te werk: allereerst kijken we uw dier helemaal na. Is hij fit genoeg om onder narcose te gaan, dan starten we de behandeling.

We leggen het konijn aan de gasnarcose. Dit soort narcose is snel te beïnvloeden, dus het risico voor uw konijn is minimaal. Als hij slaapt, slijpen wij met speciaal materiaal de kiezen van uw dier bij. Soms hebben de haken het slijmvlies in de bek van uw konijn beschadigd. Dit doet zeer. Als dat het geval is, geven wij uw dier pijnstilling.
In totaal zijn wij ongeveer 30 minuten bezig. Als de behandeling klaar is, laten we uw konijn rustig bijkomen. Zodra hij weer helemaal wakker is, kunt u hem meenemen.

Vragen over tanden slijpen konijn?

Heeft u vragen over het slijpen van konijnentanden of haakkiezen? Bel ons dan. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 038 – 465 02 34. Mailen mag ook: ons e-mail adres is info@dierenkliniekittersum.nl.

Reacties zijn uitgeschakeld.