Vaccineer uw konijn tegen RHD

Vaccineer uw konijn tegen VHDWat is RHD?

RHD staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease. Het is een virusinfectie die ook wel bekend staat onder de nam VHD (Viral Hemorrhagic Disease)

RHD en de variant RHD2 worden verspreid door contact tussen konijnen, en via de plas en de poep van de dieren. Ook via water, voeding, kleding, handen en hokken kan een konijn het virus oppikken. Ten slotte verspreiden stekende insecten het virus ook.

Het virus is zeer agressief, maar het is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren. Ook andere knaagdieren, en cavia’s, zijn veilig.

Eenmaal ziek zullen de meeste konijnen snel overlijden. Een behandeling is vrijwel niet mogelijk. Laat uw konijn daarom vaccineren. Zo voorkomt u veel leed.

Maak een afspraak

Wat zijn de symptomen

Een konijn met RHD wordt benauwd en krijgt allerlei bloedingen. Deze symptomen zijn echter niet altijd zichtbaar. Een konijn met RHD zal vaak binnen 1 á 2 dagen sterven.

Wat moet ik doen als mijn konijn deze symptomen lijkt te hebben?

Neem contact op met de dierenarts (telefoonnummer 038 – 465 02 34) voor overleg. De symptomen zijn niet zo specifiek. Het kan dus goed dat uw konijn helemaal geen RHD heeft.

Maar is dat wel het geval, dan is de kans op genezing erg klein. Een behandeling zal vaak niet succesvol zijn, al doen wij natuurlijk ons uiterste best.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen tegen RHD?

Reacties zijn uitgeschakeld.