Landelijke sterfte onder konijnen: vaccineer uw konijn tegen RHD2

Vaccineer uw konijn tegen VHDWat is RHD?

RHD staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease. Het is een virusinfectie die ook wel bekend staat onder de nam VHD (Viral Hemorrhagic Disease)

RHD wordt verspreid door contact tussen konijnen, en via de plas en de poep van de dieren. Ook via water, voeding, kleding, handen en hokken kan een konijn het virus oppikken. Ten slotte verspreiden stekende insecten het virus ook.

Het virus is zeer agressief, maar het is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren. Ook andere knaagdieren, en cavia’s, zijn veilig.

RHD2: een variant op het virus RHD

In de zomer van 2015 bleek uit onderzoek van plotseling overleden konijnen dat er sprake was van een infectie met een nieuwe variant van RHD: RHD2.

Het reguliere vaccin beschermt niet tegen deze nieuwe variant. Daarom is het noodzakelijk dat u uw konijn zo snel mogelijk apart laat vaccineren voor RHD 2.

Maak een afspraak

Leest u onder aan de pagina welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om uw konijn tegen RHD2 te beschermen.

Wat zijn de symptomen

Een konijn met RHD wordt benauwd en krijgt allerlei bloedingen. Deze symptomen zijn echter niet altijd zichtbaar. Een konijn met RHD zal vaak binnen 1 á 2 dagen sterven.

Wat moet ik doen als mijn konijn deze symptomen lijkt te hebben?

Neem contact op met de dierenarts (telefoonnummer 038 – 465 02 34) voor overleg. De symptomen zijn niet zo specifiek. Het kan dus goed dat uw konijn helemaal geen RHD heeft.

Maar is dat wel het geval, dan is de kans op genezing erg klein. Een behandeling zal vaak niet succesvol zijn, al doen wij natuurlijk ons uiterste best.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen tegen RHD?

  • Allereerst is het belangrijk dat u uw konijn elk jaar laat vaccineren. Is konijn nog niet geënt? Neem dan contact op met de kliniek om een afspraak te maken. Ook als uw konijn nog niet geënt is tegen de nieuwe variant, RHD2, dan raden wij u ten zeerste aan uw dier zo snel mogelijk te vaccineren.
  • Is uw konijn wel gevaccineerd en u staat ingeschreven bij Dierenkliniek Ittersum? Dan krijgt u bijtijds een oproep voor de nieuwe vaccinatie.
  • De Faculteit Diergeneeskunde heeft een aantal  maatregelen gegeven voor particuliere eigenaren, maar ook voor opvangorganisaties en dierenambulances. Volg deze link om over de voorzorgsmaatregelen te lezen.

Reacties zijn uitgeschakeld.