Hond registreren, chippen en een paspoort aanvragen

Hond registreren - puppy - Dierenkliniek Ittersum Zwolle Zuid
Foto: Alvan Nee via Unsplash

Iedere hondenbezitter in Nederland moet zijn hond registreren en chippen. Ook moet u een speciaal hondenpaspoort aanvragen. Voor alle drie is een ubn-nummer nodig. Maar wat is een ubn-nummer? En hoe regelt u dat allemaal?

We leggen het u uit.

Waarom moet u uw hond registeren?

De vraag naar honden is in Nederland heel groot. Maar niet alle honden komen van goede fokkers. En niet alle honden worden goed verzorgd. Daarom heeft de overheid regels opgesteld. Alle honden in Nederland moeten:

  • geregistreerd zijn met een ubn-nummer
  • gechipt zijn
  • een Europees paspoort voor honden hebben

Met de registratie controleert de overheid of pups niet te vroeg van hun moeder gescheiden worden. Ook kunnen ze nagaan of de dieren gezond en gesocialiseerd zijn. Ten slotte voorkomen de regels dat hondenkopers misleid worden, bijvoorbeeld door buitenlandse verkopers die pups verkopen met Nederlandse paspoorten.

UBN nummer hond - puppy - Dierenkliniek Ittersum
Foto: David Clarke via Unsplash

Uw hond registreren

U registreert uw hond door een ubn-nummer aan te vragen.

Wat is een UBN-nummer voor de hond?

Ubn staat voor Uniek Bedrijfs Nummer. De naam is wat verwarrend, want ook als u geen bedrijf heeft, moet u uw hond registeren met zo´n nummer. Daarom noemen wij het ook wel het Unieke Baasjes Nummer.

Wanneer ubn-nummer aanvragen?

U moet een UBN-nummer aanvragen als:

  • uw hond een nestje krijgt. Dan moeten alle puppy’s binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn en een paspoort hebben. Daarvoor moet u een ubn-nummer aanvragen. Wanneer u puppy’s registreert, hebt u het chipnummer van de moederhond nodig.
  • uw hond nog niet is geregistreerd. Wanneer u een hond van een Nederlandse fokker koopt, controleer dan of hij is geregistreerd en gechipt.
  • u een hond met een niet-Europees paspoort uit het buitenland haalt.

U hebt een UBN-nummer nodig:

  • om uw dier te kunnen chippen.
  • om een Europees paspoort voor honden aan te vragen.

Beide zijn in Nederland verplicht.

Kosten UBN nummer

Een ubn-nummer aanvragen kost € 19.-.

UBN Nummer aanvragen of wijzigen

Wilt u een ubn-nummer aanvragen? Of wilt u het adres wijzigen waarop uw hond staat geregisteerd? Ga dan naar deze webpagina van de RVO en volg de instructies op.

dier laten chippen - puppy - Dierenkliniek Ittersum Zwolle Zuid
Foto: Bill Stephan via Unsplash

Uw dier laten chippen

U kunt uw dier bij ons laten chippen. We plaatsen dan een klein buisje net onder de huid. In dat buisje zit electronica met een uniek nummer. Dierenartsen kunnen de chip ‘uitlezen’. Zo is uw dier altijd op te sporen. Als wij uw dier chippen, verzorgen we ook de registratie.

Neem contact op om een afspraak te maken of lees meer over het laten chippen van uw huisdier.

Europees paspoort hond aanvragen

Wij kunnen het Europees paspoort voor honden voor u aanvragen. In zo’n paspoort staat welke vaccinaties uw dier heeft gehad en wanneer. Als wij de aanvraag verzorgen, laten we u weten wanneer u het paspoort bij de kliniek kunt ophalen.

Een Europees paspoort voor honden kost € 12.-.

Vragen over uw hond registreren? Neem contact met ons op

Wilt u meer lezen over de registratieregels? Kijk dan op de website van de RVO, of neem contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot donderdag tussen 08.00 en 19.30 uur. Op vrijdag kunt u ons bellen tussen 08.00 en 18.00 uur. We horen graag van u!  

Reacties zijn uitgeschakeld.